Klassiekers

 

1984: Orwells dystopische roman speelt zich af in een toekomstige wereld waarin totalitarisme echt totaal is: alle macht is opgesplitst in drie ongeveer gelijke groepen: Eastasia, Eurasia en Oceanië. 1984 speelt zich af in Oceanië, waartoe ook het Verenigd Koninkrijk ('Airstrip One') behoort. Het hoofdpersonage Winston Smith is een man van middelbare leeftijd, een ondergeschikte van de heersende oligarchie, 'The Party', die elke persoon 24 uur per dag laat bewaken. Zelfs de gedachten van mensen worden gecontroleerd om de zuiverheid van het oligarchische systeem te waarborgen. Boegbeeld van het systeem is de alomtegenwoordige en almachtige Big Brother.

Absalom, Absalom! is een roman van de Amerikaanse auteur William Faulkner, voor het eerst gepubliceerd in 1936. Het speelt zich af voor, tijdens en na de burgeroorlog en is een verhaal over drie families uit het Amerikaanse Zuiden, met de nadruk op het leven van Thomas Sutpen.

Don Quichot: Don Quichot van Cervantes wordt beschouwd als de eerste moderne roman, en velen vinden het ook de beste roman aller tijden. Het 17e-eeuwse Spaanse boek is onovertroffen als een humoristisch meesterwerk, en tekent in een sprankelende prozastijl een satirisch portret van de 16e-eeuwse Spaanse samenleving. Don Quichot is de idealistische, krankzinnige en zelfverklaarde ridder die met zijn toegewijde, nuchtere schildknaap Sancho Panza tragische en komische avonturen beleeft.

Grashalmen (Leaves of Grass) is een dichtbundel die de Amerikaanse dichter Walt Whitman publiceerde in 1855. Deze collectie werd al meteen bekritiseerd, vooral om Whitmans verheerlijking van het lichaam en van de seksualiteit, maar ook omwille van de nieuwe versvorm. Whitman maakte namelijk gebruik van het vrije vers, met lange, ritmische versregels die hij 'organisch' liet groeien. Nochtans wordt Leaves of Grass nu als Whitmans meesterwerk beschouwd, geapprecieerd om de rijke beeldentaal, de vranke, ongeremde uitdrukking, kortom een poëziebundel die een frisse wind liet waaien in de Amerikaanse literatuur.

Odyssee: een episch gedicht, toegeschreven aan de blinde dichter Homerus. Als een vervolg op de Ilias, vertelt de Odyssee over de avontuurlijke omzwervingen van de Griekse held Odysseus. Hij heeft net gevochten in de Trojaanse oorlog en keert nu samen met zijn mannen terug naar huis.

Trots en vooroordeel (Pride and Prejudice) van Jane Austen  is een klassieke 'comedy of manners' die de 18e-eeuwse samenleving en in het bijzonder de verwachtingen van vrouwen uit die tijd satiriseert. De roman volgt die de romantische verwikkelingen van de gezusters Bennet en draait om liefde, klasse en hoe trots en vooroordelen Elizabeths en Darcy's liefde dwarsbomen.

Walden van de Amerikaanse schrijver-filosoof Henry David Thoreau is een autobiografisch verslag van een experiment in eenvoudig leven en zelfvoorziening. Thoreau weigerde een leven te leiden zoals de gewone dorpelingen die met hun dagelijkse routines volgens hem te veel van hun vrijheid inleverden. Hij ging in een kleine hut wonen aan de oever van Walden Pond, een meertje in Concord, Massachusetts en verbleef er 2 jaar en 2 maanden. In het filosofische boek dat ontstond als neerslag van zijn ervaringen vraagt hij zich af wat een mens echt nodig heeft om te kunnen leven. Hij komt daarbij tot de conclusie dat veel dingen overbodig zijn en dat men best een sober leven kan leiden zonder luxe.

Woeste hoogten (Wuthering Heights) is een roman uit 1847 van Emily Bronté. In een reeks van flashbacks schetst Brontë een krachtig beeld van de raadselachtige Heathcliff, die als dakloos kind door meneer Earnshaw vanuit de straten van Liverpool naar de Heights wordt gebracht. Daar groeit hij op samen met Catherine en Hindley. Na Earnshaws dood wordt Heathcliff gepest door Hindley, die hem als een rivaal beschouwt omdat ook hij van Catherine houdt. Na een reeks tragische gebeurtenissen, waaonder de dood van zijn geliefde Catherine, raakt Heathcliff steeds meer geïsoleerd en vervreemd van het dagelijkse leven. Hij lijdt onder verschrikkelijke visioenen en verlangt naar de dood die hem zal herenigen met Catherine.